Brandveiligheid bij elektrische apparaten

Elektrische Apparaten

Brand in huis wordt meestal veroorzaakt door kortsluiting bij elektrische apparaten. Op de pagina over kortsluiting staat vermeld hoe kortsluiting voorkomen kan worden.

Elektrische apparaten moeten voorzien worden van stroom en worden daardoor altijd warm bij gebruik. Als de warmte niet goed afgevoerd kan worden, dan is er gevaar dat er kortsluiting ontstaat met brand als gevolg. Het onvoorzichtig gebruik en het niet laten controleren van (oude)  is dé brandoorzaak voor woningbranden.

Voornaamste brandveroorzakers
Er zijn een aantal elektrische apparaten waarbij de kans op brand groter is als er niet aan bepaalde richtlijnen wordt gehouden. De volgende apparaten worden vaak als oorzaak gezien van het ontstaan bij een brand in een woning:

 • Magnetron / Oven
 • Televisie
 • Wasmachine / Wasdroger
 • Vaatwasser
 • Elektrische deken
 • Afzuigkap in de keuken
 • Lampen

Tips

Om de brandveiligheid van elektrische apparaten te voorkomen kunnen de volgende tips gebruikt worden:

 1. Zorg ervoor dat de warmte van het elektrische apparaat weg kan

Elektrische apparaten worden warm bij gebruik en deze warmte moet door goede ventilatie uit het elektrische apparaat weg kunnen. Er ontstaat een eventuele brand als de warmte niet weg kan door bijvoorbeeld stof die de ventilatie van het elektrische apparaat tegenhoudt. Bij apparaten zoals wasdrogers, vaatwassers of wasmachines dienen de filters en afvoerslangen stofvrij gehouden te worden. Op deze manier kan de ventilatie van het elektrische apparaat zijn werk doen en kan brand door middel van oververhitting worden voorkomen.

 1. Elektrische dekens

Een elektrische deken is ook een van de elektrische apparaten waarbij brand vaak voorkomt. De bedrading van de elektrische deken slijt namelijk erg snel en dat kan voor kortsluiting zorgen. Om beschadiging aan de deken te voorkomen is het van belang om de elektrische deken losjes opgerold te bewaren (wanneer u de deken bijvoorbeeld alleen in de winter gebruikt).

 1. Zet elektrische apparaten uit en niet op stand-by als het niet gebruikt wordt

Bij het op stand-by laten staan van elektrische apparaten kunnen onderdelen binnenin het apparaat warm worden. Dit kan kortsluiting veroorzaken wanneer deze warmte niet uit het apparaat weg kan door bijvoorbeeld het toedoen van stof.

 1. Haal elektrische apparaten uit de oplader als ze volledig zijn opgeladen

Veel mensen laden hun telefoon of tablet op wanneer zij gaan slapen. Hierdoor zit het elektrische apparaat urenlang in de oplader, terwijl de telefoon of tablet allang opgeladen is. Veel opladers worden hierdoor erg warm en dit kan zorgen voor kortsluiting. Zorg er dus voor dat een mobiel of tablet voor het slapen gaan al is opgeladen. Tevens heb je het ’s nachts minder snel door als een oplader oververhit raakt en brand veroorzaakt.

 1. Opladers van hetzelfde merk gebruiken
  Bij veel branden met elektrische apparaten is de oorzaak van de brand een verkeerde oplader. Er wordt veel geëxperimenteerd met opladers van verschillende merken als jou eigen oplader even niet binnen handbereik is. Om de brandveiligheid van het elektrische apparaat te vergroten is het verstandig om de oplader te gebruiken die bij de aankoop van het elektrische apparaat is meegegeven te gebruiken. Is deze kapot of kwijt? Ga dan naar een (web)winkel waar dezelfde oplader te koop is.
  Zorg er daarnaast voor dat de bedrading van de oplader niet beschadigt is. Bij beschadiging van de oplader is de kans groter op een brand wanneer de oplader in contact komt met stroom.
 2. Let goed op het gebruik van de magnetron/oven
  Veel woningbranden ontstaan doordat de magnetron/oven op een verkeerde manier / te lang gebruikt worden. Let goed op de bereidingstijd van een maaltijd en zorg dat je tussentijds af en toe in de magnetron kijkt of er bijvoorbeeld niets is aangebrand.

Met behulp van bovenstaande tips kan je met een gerust hart gebruik maken van de elektrische apparaten in uw huis en de brandveiligheid van deze elektrische apparaten vergroten.

NIEUWS / GERELATEERDE ARTIKELEN

Blussen elektriciteitsbrand

Blussen elektriciteitsbrand Een elektriciteitsbrand is het uiteindelijke gevolg van kortsluiting. Het veilig blussen van een elektriciteitsbrand heeft enige aandacht nodig. In dit artikel leest u meer over het veilig blussen van een elektriciteitsbrand....

Brandgevaar opladers

Brandgevaar oplader Veel mensen laden ’s nachts hun telefoon, laptop en tablet op. Harstikke handig natuurlijk, maar brandveilig is het niet. Helft woningbranden door elektrische apparaten Volgens verzekeraars wordt de helft van het aantal woningbranden veroorzaakt...