Brandveiligheid Kampeerterrein

Voor een campingondernemer is de brandveiligheid van zijn kampeerterrein één van de belangrijkste aandachtspunten. Mensen die gaan kamperen kunnen zelf al veel aan de brandveiligheid door verschillende tips en adviezen voor een vakantie met camper, caravan of tent op te volgen en daarmee de brandveiligheid te vergroten. Daarnaast kan de campingeigenaar het kampeerterrein al zo in richten dat er in ieder geval alles aan is gedaan om de brandveiligheid op het kampeerterrein te vergroten. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van campingbranden? Voordat we ingaan op de tips en adviezen om het kampeerterrein zo brandveilig mogelijk te maken kijken we eerst naar de meest voorkomende oorzaken van campingbranden.

 1. Kortsluiting van elektrische apparatuur
 2. Brand door middel van (verkeerd gebruik) gasflessen.
 3. Vlam in de pan / barbecueën
 4. Onvoorzichtigheid bij kampvuur of vuurkorf
 5. Roken in bed
 6. Verhitting door het drogen van kleding
 7. Brandstichting
 8. Natuurbranden die overslaan naar de camping

Tips om kampeerterrein brandveilig te houden Er zijn enkele tips en regels die campingeigenaren kunnen toepassen om de brandveiligheid te vergroten.

 1. Afvalcontainers en gevaarlijke stoffen zijn licht ontvlambare materialen die een brand snel kunnen verspreiden. Een goede positionering van deze faciliteiten is erg belangrijk voor een verdere verspreiding van een eventuele brand.
 2. Open vuur is één van de meest voorkomende oorzaken van campingbranden. Er zijn dan ook veel campingeigenaren die open vuur op het kampeerterrein verbieden. Vaak zijn er aparte plaatsen buiten het kampeerterrein waar open vuur wel toegestaan is.
 3. Het onveilige gebruik van gasflessen en gasinstallaties is ook een veelvoorkomende oorzaak van campingbranden. Lees de instructie van de gasfles/gasinstallatie goed en ga zorgvuldig te werk. Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag dan iemand die meer ervaring heeft met het aansluiten/afsluiten van gasflessen en gasinstallaties.
 4. Caravans hebben een spanningswaarden van 230 volt en 12 volt. Deze spanningswaarden zijn ook al gevaarlijk, dus onderschat ze niet
 5. Bij elektriciteitsbedrading die beschadigt is kan snel kortsluiting ontstaan, zorg er dus voor dat de bedrading van je elektrische apparaten altijd in goede staat verkeren. Is de bedrading beschadigt? Koop dan nieuwe bedrading en ga niet experimenteren door andere bedrading op het elektrische apparaat te monteren
 6. Wil je de caravan aansluiten op een 220-voltinstallatie? Rol een neopreenkabel van maximaal 20 meter dan helemaal af en gebruik de spatwaterdichte blauwe CEE-stekker. Mocht je caravan geen CEE-aansluiting hebben, dan kan je een aardlekschakelaar plaatsen.
 7. Water en elektriciteit kan snel tot kortsluiting leiden. Zorg er dus voor dat bijvoorbeeld de buitenverlichting bij uw caravan, tent of camper waterdicht is.

Wat te doen als er toch brand ontstaat op het kampeerterrein? Mocht er ondanks alle brandveiligheidsmaatregelen die zijn getroffen toch brand ontstaan op het kampeerterrein dan is het belangrijk dat er altijd een vluchtplan bekend is bij de campingbezoekers. Vaak wordt dit door de campingeigenaar al aangegeven bij aankomst bij het kampeerterrein met een calamiteitenkaart. Bevindt de brand zich bij uw camper/caravan of tent? Zorg er dan voor dat naastgelegen buren snel worden gewaarschuwd, waarschuw het hoofd van de camping en alarmeer de brandweer! Houdt de brand beheersbaar Er zijn enkele maatregelen die er voor kunnen zorgen dat wanneer er daadwerkelijk een brand ontstaat op het kampeerterrein deze niet te snel uitbreidt, zodat verdere schade en gevaar kan worden bespaard.

 1. Zorg ervoor dat kampeermiddelen (tent/caravan/camper) op ruime afstand van elkaar staan, zodat de vlammen het naastgelegen kampeermiddel niet snel kunnen bereiken.
 2. Mocht het niet mogelijk zijn qua ruimte om een ruime afstand tussen de kampeermiddelen aan te houden zijn er ook brandwerende constructies die tussen de kampeermiddelen geplaatst kunnen worden.

Een brand voorkomen is bijna niet te doen, maar met de bovenstaande tips is het in ieder geval mogelijk om de kans op een brand op een kampeerterrein zo klein mogelijk te maken.

Geniet van de vakantie!