Brandveiligheid Carnaval

Brandveiligheid Carnaval

Carnaval draait om gezelligheid, plezier en gekkigheid. Dan is misschien niet het eerste waar je aan denkt “Hoe zit het met mijn brandveiligheid?”. Toch zit een ongelukje in een klein hoekje en met de mensen massa die op de been is, kan een brand uitlopen op een drama. Wees voorbereid en maak er samen een groot feest van.

Brandveilige praalwagens

Deelnemers aan een carnavalsoptocht zijn vaak al door de organisatie onderworpen aan een keuring. Toch is het ook goed om zelf al een checklist na te lopen of jouw praalwagen brandveilig is.

Als er gebruik wordt gemaakt van een aggregaat, zorg dat deze in een geventileerde ruimte staat. Tijdens de optocht kan het zijn dat het aggregaat moet worden bijgevuld. Gebruik hiervoor altijd een trechter zodat brandstof niet lekt en vlam kan vatten. De opslag van de reservebrandstof moet altijd gescheiden zijn van het aggregaat.

Licht ontvlambare materialen mogen niet in de buurt van het aggregaat, maar ook niet bij bijvoorbeeld lampen van meer dan 80 Watt.
Zorg ervoor dat de haspels/kabels volledig zijn afgerold.
Voor een praalwagen moet een brandblusser met minimaal 6 liter poeder/6 liter schuim/6 kilogram aanwezig zijn. En uiteraard dient dit een goedgekeurd brandblusapparaat zijn.

Brandveilige Carnavalskleding

Als je Carnavalskleding gaat kopen of zelf maken, wees je dan bewust van welke stof de kleding gemaakt is. De samenstelling en structuur van de stof bepalen hoe snel de kleding bij open vuur in de brand vliegt en zich verspreid over de kleding.

Plantaardige vezels zoals katoen vatten bijvoorbeeld sneller vlam dat dierlijke vezels (bv wol). Bij synthetische vezels dreigt er een ander gevaar. Deze vatten namelijk moeilijker vlam maar in contact met vuur gaan de vezels smelten. De smeltdruppels zorgen voor brandwonden.

Vluchten uit een horeca gelegenheid

Een brand verspreidt zich razendsnel. Als je op dat moment, en in een mensenmassa, pas een veilige uitweg gaat zoeken, verlies je kostbare seconden. Check bij binnenkomst waar de nooduitgangen zijn. Zo kun je brij brand snel en veilig naar buiten.