Blussen elektriciteitsbrand

Een elektriciteitsbrand is het uiteindelijke gevolg van kortsluiting. Het veilig blussen van een elektriciteitsbrand heeft enige aandacht nodig. In dit artikel leest u meer over het veilig blussen van een elektriciteitsbrand.

Wat te doen bij een elektriciteitsbrand?
Het blussen van een elektriciteitsbrand brengt enige risico’s met zich mee, omdat er vaak nog spanning staat op de meterkast of het elektrische apparaat.
Voor het blussen van een elektriciteitsbrand kunnen twee verschillende blussers worden gebruikt, namelijk de sproeischuimblusser en de CO2 blusser.

Sproeischuimblusser
Doordat er bij de sproeischuimblusser schuimbelletjes ontstaan die de elektriciteit niet verder geleiden is deze brandblusser uitermate geschikt voor het blussen van een elektriciteitsbrand.
Probeer altijd bij een elektriciteitsbrand eerst de stroom uit te schakelen. Dit is gemakkelijk te doen door de stekker uit het stopcontact te trekken of in de meterkast de hoofdschakelaar uit te schakelen.
Mocht de stekker/stopcontact of meterkast al volledig in brand staan en is het onmogelijk om de stroom uit te schakelen blus dan evengoed de brand.

CO2  blusser
Doordat de gas die uit de CO2  blusser komt niet geleid wanneer het met elektriciteit in aanmerking komt is ook deze blusser goed geschikt voor het blussen van een elektriciteitsbrand. Doordat je blus met een gas, zorgt het blussen van een brand met een CO2 blusser niet voor blusschade. De schade blijft beperkt tot alleen het gedeelte waar de brand heeft gewoed.

Belangrijk is dat je alleen een brand gaat blussen als je zeker van je handelen bent. Ben je daar niet zeker van, volg dan deze tips op:

Bel 1-1-2.
Zorg dat mede huisgenoten en huisdieren in veiligheid worden gebracht.
Sluit indien mogelijk ramen en deuren in uw huis, zodat er geen extra zuurstof bij de brand kan komen.
Wacht op de brandweer en wacht op hun aanwijzingen