Brandveiligheid in de meterkast

Meterkast

In slechts enkele minuten kan een klein vonkje in de meterkast uitgroeien tot een grote uitslaande woningbrand. Door de extreme hitte gaan de kunststof gasleidingen snel kapot en escaleert de brand snel naar een grote woningbrand die niet (makkelijk) meer te stoppen is. Brand in de meterkast is een van de bekendste oorzaken van een woningbrand. Verkeerd gebruik of een defect van elektrische apparaten of een niet goed functionerende stoppen- of groepenkast is een van de bekendste oorzaken van een woning. Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die genomen kunnen om brand in de meterkast te voorkomen. Daarnaast moet er erg goed voorzichtig om worden gegaan met het blussen van een elektriciteitsbrand.

Tips

Er zijn enkele tips die de brandveiligheid in de meterkast kunnen vergroten:

  1. Laat uw meterkast jaarlijks controleren door een professional.
  2. De aardlekschakelaars dienen twee keer per jaar gecontroleerd te worden.
  3. Schakel altijd een professional wanneer je aan de slag gaat met elektriciteit in de meterkast.
  4. Het is raadzaam om een overspanningsbeveiliging in de groepenkast van de meterkast te plaatsen om spanningspieken door onweer/blikseminslag te voorkomen.

Wat te doen als er toch brand ontstaat in de meterkast?
Een brand voorkomen in de meterkast is natuurlijk het hoofddoel. Mocht er toch brand ontstaan in de meterkast, doe dan het volgende

  • Blijf rustig en raak niet in paniek.
  • Zorg ervoor dat u zichzelf en andere personen/dieren in het huis in veiligheid brengt.
  • Mocht er nog tijd zijn, zorg dan dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Op deze manier kan er geen nieuwe zuurstof bij het vuur komen.
  • Rook stijgt altijd op. Zorg er voor dat u bij het verlaten van het huis dicht bij de grond blijft om zo weinig mogelijk met de rook in aanmerking te komen.
  • Alarmeer de brandweer en bel 1-1-2.
  • Waarschuw de eventuele buren.