Brandveiligheid frituurpan

Wat is een frituurbrand?
Eén van de meest voorkomende branden in de keuken is de frituurbrand. Een frituurbrand ontstaat doordat het vet of olie in de frituurpan oververhit is geraakt. Deze oververhitting ontstaat doordat het vet in de frituurpan boven de zelfontbrandingstemperatuur komt en hierdoor erg snel vlam kan vatten.

Welke handelingen dien je te verrichten voor het veilig blussen van een frituurbrand en wat moet je absoluut niet doen wanneer je te maken krijgt met een frituurbrand? Om alle verwarring uit de wereld te helpen zetten wij deze punten voor u op een rij.

Wat te doen bij een frituurbrand?
Bij het ontstaan van een frituurbrand dien je altijd als eerst de warmtebron uit te schakelen, in dit geval is dat de stekker van de frituurpan uit het stopcontact halen. Staat de frituurpan onder een afzuigkap? Schakel dan ook de afzuigkap aan, zodat de vlammen van de frituurbrand niet overslaan naar de afzuigkap.

Het blussen van een frituurbrand vraagt om een andere aanpak als het bestrijden van een brand op bijvoorbeeld hout, stof of textiel. Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. Op de vetbrandblusser zelf staan de instructies hoe je de vetbrandblusser moet gebruiken. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim afgedekt. Hierdoor komt er geen nieuwe zuurstof bij en kan de brand zich niet verder uitbreiden.
Laat de frituurpan een uur staan na het blussen van de frituurbrand, zodat de frituurpan helemaal kan afkoelen.

Het is daarnaast raadzaam om in de (directe) omgeving van de frituurpan een vetbrandblusser aanwezig te hebben.

Absoluut niet doen bij een frituurbrand
Er zijn een aantal veelgemaakte fouten die bij het blussen van een frituurbrand gemaakt worden, waardoor het vuur zich juist uitbreidt in plaats van dat het vuur gedoofd wordt.
Ten eerste moet je een frituurbrand nooit met water blussen. Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het jezelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan zich bevindt in gevaar brengen.
Ten tweede moet je een brandende frituurpan niet verplaatsen. De kans is groot dat je dan vet morst. Brandwonden en verplaatsing van de brand kan het gevolg zijn.
Ten derde wordt vaak beweerd dat een blusdeken gebruikt kan worden voor het blussen van een frituurbrand. Dit blusmiddel is echter niet geschikt om een frituurbrand op de juiste manier te blussen.

Mocht de brand groter zijn dan een voetbal, neem dan geen enkel risico. Breng uzelf en uw omgeving in veiligheid en bel de brandweer.