Brandveiligheid bij het klussen

Brandveilig Klussen

Tijdens het klussen moet ook goed worden gelet op de brandveiligheid. Er zijn namelijk enkele klussen rondom huis die gevaarlijk zijn, omdat er met brandbare stoffen wordt gewerkt of omdat er veel hitte vrijkomt bij het klussen. Er zijn verschillende klussen waarbij de kans op een brandje aanwezig is. Te denken valt hierbij aan :

 • Solderen/lassen
 • Verf afbranden
 • Dakdekken
 • Onkruidbranden

Een (brand)veilige situatie bij deze werkzaamheden is erg belangrijk. Zorg voor een brandveilige situatie tijdens het klussen door de verschillende tips op te volgen die die de brandveiligheid tijdens het klussen vergroten.

Tips

De volgende tips zorgen ervoor dat de kans op een brand tijdens het klussen verkleint wordt:

 1. Een goed geventileerde ruimte is van groot belang, zodat eventuele stoffen/gassen niet in aanmerking kunnen komen met vuur.
 2. Werk met ontstekingsbronnen in plaats van met open vuur. Hierbij kan je denken aan kachelgeisers en schakelaars).
 3. Rook niet in de ruimte/omgeving waar je aan het klussen bent.
 4. Zorg voor een opgeruimde werkplek. Hoe schoner de werkplek is, hoe minder materialen er vlam kunnen vatten!
 5. Werk je met een haspel? Zorg er dan voor dat je de haspel eerst helemaal uitrolt voordat je de haspel aansluit op het stroom. Op deze manier voorkom je dat warmte zich ophoopt in de haspel, waardoor de kans op kortsluiting kleiner is.
 6. Gebruik de apparatuur die je gebruikt met klussen alleen voor de doeleinden waarvoor ze dienen te worden.
 7. Huur je klusapparatuur? Wees dan goed op de hoogte van de werking van deze apparatuur.
 8. Gooi stekkers en snoeren die beschadigt zijn gelijk weg. Beschadigde stekkers en snoeren kunnen sneller voor kortsluiting zorgen.
 9. Een gasleiding of elektriciteitsbedrading aanleggen? Laat dit werk aan de professionals over. Zij weten precies hoe zij dit moeten doen.
 10. Wanneer je met brandbare stoffen werkt moeten deze op een koele, geventileerde ruimte opgeslagen worden. Uiteraard buiten het bereik van kinderen.

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, maar met de bovenstaande tips zorg je ervoor dat het klussen een stuk brandveiliger wordt!