Brandveiligheid Kamperen

Jaarlijks zijn er miljoenen Nederlanders die genieten van een kampeervakantie. Kamperen kan op verschillende manieren, zoals met de tent, camper, caravan of stacaravan. Bij het kamperen dient naast het genieten van de vakantie ook aandacht te worden besteed aan de brandveiligheid, zodat de kans op ongelukken tijdens de vakantie verkleint kan worden. De volgende tips kunnen ervoor zorgen dat de brandveiligheid tijdens het kamperen vergroot wordt: Verminder stroomverbruik Speciaal voor het kamperen zijn er campingversies van bijvoorbeeld koelkasten, koffieapparaten of kookgestellen met een laag stroomverbruik. Er zijn ook omvormers van accu’s te koop waarmee je het stroomverbruik in je caravan, camper of tent op een laag stroomniveau houdt. Daarnaast is het verstandig om de bedrading van elektrische apparaten voordat je op vakantie gaat goed te controleren. Beschadigde bedradingen zorgen namelijk sneller voor kortsluiting Ga juist om met de gasflessen die gebruikt worden Veel branden tijdens het kamperen komen voort uit het niet veilig en verkeerd gebruik van gasflessen. De gasfles wordt voornamelijk gebruikt bij het koken. De volgende tips zorgen ervoor dat de gasfles op de juiste en veilige manier gebruikt worden tijdens het kamperen:
  1. Een sigaret, sigaar of een vlam in combinatie met gas uit de gasfles kan zorgen voor een grote steekvlam. Kom dus niet met een sigaret, sigaar of open vuur in de buurt van de gasfles
  2. Controleer of de gasfles is aangesloten met een goedgekeurde slang volgens de voorschriften van de fabrikant
  3. De drukregelaar van de gasfles dient om de vijf jaar vervangen te worden
  4. Tussen de gasfles en het gasapparaat dient ten alle tijden een drukregelaar te worden gebruikt
  5. Zorg ervoor dat de gasleiding zo gebruikt wordt dat het niet beschadigt kan worden
  6. De regelaar die de hoogste druk doorlaat dient het dichtste bij het gasapparaat gemonteerd te worden
  7. Vul de gasflessen niet zelf bij, maar laat dit doen door erkende vulstations. 
Barbecueën of vuurkorf tijdens het kamperen Tijdens het kamperen wordt er ook vaak gebarbecued. Tips voor het veilig barbecueën tijdens het kamperen vindt je hier. Ook het stoken in een vuurkorf wordt vaak gedaan tijdens het kamperen. Tips voor het veilig gebruik van de vuurkorf vindt je hier.