Brandveiligheid Caravan

De laatste jaren wordt het steeds belangrijker om luxe mee te nemen op vakantie. Ook bij vakanties met de caravan wordt comfort steeds belangrijker. Veel huishoudelijke apparatuur wordt meegenomen naar de vakantiebestemming. De luxe en comfort waarvan op reis en op de vakantiebestemming genoten mag worden moet uiteraard niet verstoord worden door een eventuele brand in de caravan. Een brand kan nooit helemaal voorkomen worden, maar met behulp van enkele tips en adviezen kan de kans op brand in een caravan wel kleiner gemaakt worden. 1.  Let op de gasflessen aan boord van de caravan Zorg ervoor dat gasflessen aan boort van de caravan recht opstaan en vastgebonden vervoerd worden. Wanneer je een gasfles los vervoerd in een caravan kan de gaskraan van de gasfles door schommelingen open draaien.
  1. Gasslang aan boord van de caravan Vervang elke 5 jaar de gasregelaars van de gasfles en zorg ervoor dat je een goedgekeurde, bij voorkeur korte gasslang gebruikt. Gasslangen hebben een korte levensduur, dus controleer de gasslang elke keer voordat u met de caravan op pad gaat om niet voor verassingen te komen staan.
  2. Goede ventilatie van de gasflessen Bij het gebruik van de gasfles in de caravan bij bijvoorbeeld het koken is het raadzaam om voldoende ventilatie van het gas te hebben. Zet bij voorkeur dus een raampje van de caravan open of hou de deur tijdens het koken open.
  3. Stroom aan boord van de caravan Wanneer je te maken krijgt met stroom hangt en valt alles samen met goede bedrading van de apparaten die stroom verbruiken. Gebruik je een haspel in de caravan? Zorg er dan voor dat deze helemaal is uitgerold voordat je de haspel aansluit op het stroom.
  4. Rookmelder/koolstofdioxidemelder in de caravan Ondanks de brandpreventieve maatregelen die je kan nemen in de caravan kan het altijd gebeuren dat er alsnog brand ontstaat in de caravan. Om je te waarschuwen voor een eventuele brand is het raadzaam om een rookmelder aan het plafond van de caravan te plaatsen. Zorg er wel voor dat de rookmelder niet te dicht bij het kookgestel staat, aangezien een rookmelder geen onderscheid maakt tussen rook en waterdamp.
Voordat je met de caravan op pad gaat is het verstandig om de rookmelder nog even te testen. Veel caravans staan gedurende het winterseizoen in de stalling en dan merk je de waarschuwing voor een lege batterij niet zo snel op. Een koolmonoxidemelder plaatsen in de caravan is zeer aan te raden. Bij verbranding van gas komt CO2  vrij. Deze stof is reukloos en daardoor erg gevaarlijk. Mocht je bedwelmd raken door de koolmonoxide kan je een koolmonoxidevergiftiging krijgen met een risico dat je niet meer wakker wordt. Zorg dus voor goede rook- en CO2 melders aan boord van de caravan!
  1. Eigen veiligheid Een caravan heeft vaak een grote waarde voor de eigenaren. Echter is een caravan vervangbaar en een mensenleven niet. Zorg er dus voor dat je bij brand in de caravan jezelf en eventueel andere inzittenden van de caravan in veiligheid brengt.
Mocht je nog in de mogelijkheid zijn om de gasflessen uit de caravan te halen doe dit dan. Mocht je niet meer in deze mogelijkheid zijn, houdt dan flinke afstand van de caravan aangezien de gasflessen waarschijnlijk gaan ontploffen.