Veilige kerstdecoratie

Brand door kerstversiering

Een brandveilige Kerst begint al bij het kopen van de kerstdecoratie. Moeilijk brandbare versiering zorgt in ieder geval voor een vertraging van de brand en dat kunnen kostbare secondes zijn. Let bij kerstdecoratie kopen er dus op dat de versiering een KEMA-keurmerk heeft en daarmee brandveilig is. Bij twijfel over de brandveiligheid of als er niets wordt vermeld op de verpakking, koop het dan niet.

Tips bij het plaatsen/ophangen van de decoratie:

  • Zorg dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en warme apparaten.
  • Hang de decoratie op met ijzerdraad, want dit brand niet door en waardoor de decoratie niet al brandend naar beneden valt.
  • Zorg dat decoratie en kerstboom stevig en stabiel staat.
  • Plaats een kerstboom niet in de looproute of voor een nooduitgang. Hiermee voorkom je dat mensen de kerstboom omver kunnen lopen en tevens blijft de vluchtroute vrij van obstakels.
  • Hang/plaats decoratie niet te dicht bij licht ontvlambare producten zoals gordijnen.
  • Kerstbomen en guirlandes van natuurlijk dennengroen zijn zeer gevaarlijk en zeker als ze uitdrogen. Overweeg kunstkerstbomen of kunstguirlandes want deze zijn brandveiliger.
  • Gebruik geen echte kaarsen in kerststukjes of kerstboom.
Aangeraden artikelen

Vlam in de pan

Tips brandveiligheid keuken

Keukenbrand zelf blussen

NIEUWS / GERELATEERDE ARTIKELEN

Vlam in de pan

Een veel voorkomende brand tijdens het koken is ‘de vlam in de pan’. Bij dit verschijnsel staan pannen te lang op het vuur, waardoor het eten in de pan droog kookt. Het eten heeft dan zolang op het vuur gestaan dat al het vocht uit het eten is verdwenen, waardoor de pan vlam komt te vatten en er brand kan ontstaan. Lees meer..

Tips brandveiligheid in de keuken

Er zijn enkele tips die de brandveiligheid in de keuken kunnen vergroten. Door deze tips op te volgen kan de kans op een brand verminderd worden. Lees meer..