Brandveiligheid in de keuken

Brandveiligheid Keuken

Een keukenbrand is één van de meest voorkomende branden bij woningbranden. Dit is ook niet zo vreemd, omdat je in de keuken te maken hebt met gas en vuur. Veelvoorkomende branden zijn de frituurbrand en vlam in de pan.

Zelf kan er veel gedaan worden om de brandveiligheid in de keuken te vergroten.

Een veilige omgeving in de keuken
Brandveiligheid in de keuken valt en staat met een veilige omgeving van de keuken. Dit wil zeggen dat je de keuken zo moet opstellen, dat het brandgevaar geminimaliseerd wordt.
Enkele tips om de keuken brandveiliger te maken door middel van de juiste indeling van de keuken zijn:

  1. Elektrische apparaten die zich bevinden in de keuken moeten beveiligd zijn tegen oververhitting. Zorg ervoor dat er genoeg ventilatieruimte is bij deze elektrische apparaten, zodat er geen oververhitting plaats kan vinden.
  2. Zorg ervoor dat snoeren van elektrische apparaten niet in de buurt komen van het fornuis.
  3. In de keuken zijn veel brandbare materialen te vinden, zoals theedoeken, schorten of (wijde) kleding van de persoon die aan het koken is. Daarnaast komt het ook voor dat er zich gordijnen in de keuken bevinden. Gordijnen zijn één van de meest ontvlambare producten in huis. Mochten er zich gordijnen in de keuken bevinden is het raadzaam om over een andere soort raambekleding na te denken. Rolgordijnen of vouwgordijnen hebben een brandvertragende werking en vergroten de brandveiligheid in de keuken enorm.

Keukenbrand blussen
Voor het blussen van keukenbranden kan een blusdeken of brandblusser worden gebruikt. Voor het blussen van vet- en oliebranden wordt het gebruik van een blusdeken sterk afgeraden. De blusdeken kan bij een vet- of oliebrand namelijk gemakkelijk vlam vatten.

Mocht de brand groter zijn dan een voetbal, neem dan geen enkel risico. Breng uzelf en uw omgeving in veiligheid en alarmeer de brandweer.