Brandveiligheid voor kortsluiting

Kortsluiting

Kortsluiting is een veelvoorkomende oorzaak van woningbranden. Wat is kortsluiting precies? En hoe kan kortsluiting voorkomen worden, waardoor de brandveiligheid in het huis vergroot kan worden? Op deze pagina is alle informatie met betrekking tot brand bij kortsluiting te vinden.

Hoe ontstaat kortsluiting?
Kortsluiting ontstaat wanneer twee of meer elektrische draden elkaar raken. De stroomsterkte wordt door het aanraken van de draden erg groot, waardoor de elektrische draden (te) warm worden en vonken of zelfs vlammen kunnen ontstaan met brand als gevolg.

Elektrische apparaten grootste boosdoener
Veel elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Door bijvoorbeeld stof kan de warmte van elektrische apparaten niet weg, waardoor er brand kan ontstaan. Het is dus van belang om van elektrische apparaten als wasmachines, drogers en magnetron/oven de filter en de luchtafvoerslang stofvrij te houden. Ook computers, ventilatiesystemen, stekkerdozen en haarföhns kunnen snel kortsluiting veroorzaken als het apparaat niet stof- of watervrij is.

Kortsluiting voorkomen?
Kortsluiting is gemakkelijk te voorkomen door aan een aantal veiligheidsmaatregelen op te volgen. Zie onderstaande tips:

  • Controleer of elektrische kabels / draden goed geïsoleerd zijn.
  • Zorg ervoor dat je de stekker vast pakt als je hem uit het stopcontact haalt en niet de stekker aan de kabel uit het stopcontact trekt.
  • Zorg ervoor dat je geen snoeren en/of bedrading onder een deur, tapijt of vloerbedekking bevestigd. Door verslijting kunnen snoeren en/of bedrading kortsluiting veroorzaken. Daarnaast zijn materialen als tapijt en vloerbedekking materialen die snel vlam vatten en daardoor de brand snel kunnen verspreiden.
  • Bij gebruik van verlengsnoer of een haspel, dient de rol helemaal uitgerold te worden voordat je het verlengsnoer gaat aansluiten op stroom. De haspel kan anders namelijk doorbranden door de warmte, met een eventueel grotere brand tot gevolg.
  • De kans dat snoeren door elkaar heen gaan lopen en kortsluiting veroorzaken is groter bij het gebruik van meerdere verlengsnoeren. Beperk het aantal verlengsnoeren tussen apparaat en stopcontact daarom tot één verlengsnoer.
  • Vervang een apparaat of stekker direct bij beschadiging of blootlegging van de bedrading. Apparaten of stekkers waarbij draden blootleggen of draden zijn beschadigt kunnen sneller kortsluiting veroorzaken
  • In doe-het-zelf winkels zijn verschillende clips te koop om bedradingen/kabels veilig te monteren. Doe dit dus nooit zelf met nietjes of spijkers.

Met de bovenstaande tips en de bijbehorende gerelateerde producten kan de kans op brand door middel van kortsluiting verkleind worden.