Brandveiligheid bij het koken

Koken

Veel woningbranden ontstaan door bij het koken in de keuken. Een veel voorkomende brand tijdens het koken is ‘de vlam in de pan’. Bij dit verschijnsel staan pannen te lang op het vuur, waardoor het eten in de pan droog kookt. Het eten heeft dan zolang op het vuur gestaan dat al het vocht uit het eten is verdwenen, waardoor de pan vlam komt te vatten en er brand kan ontstaan. Vlam in de pan kan op zowel een gasfornuis als op een elektrische kookplaat plaats vinden. Om te voorkomen dat pannen te lang op het vuur staan is het raadzaam om een kookwekker te gebruiken tijdens het koken.

Keukenbrand blussen
Voor het blussen van keukenbranden kan een blusdeken of brandblusser worden gebruikt. Voor het blussen van vet- en oliebranden wordt het gebruik van een blusdeken sterk afgeraden. De blusdeken kan bij een vet- of oliebrand namelijk gemakkelijk vlam vatten.

Hoe kan een brand in de keuken nou voorkomen worden?
Voorkomen van een brand is onmogelijk, maar door middel van een aantal tips is het wel mogelijk om de brandveiligheid in de keuken te vergroten en daarmee de kans op een brand te verminderen.