Autobrand voorkomen

Brandveiligheid Auto

Een autobrand komt jaarlijks zo’n 2500 keer voor. Dit lijkt over heel Nederland gezien weinig, maar is alsnog 2500 keer teveel. Veel autobranden worden veroorzaakt door een aanrijding, lekkende remolie of kortsluiting van de auto. In een auto zit veel brandbare vloeistof, waardoor een autobrand zich snel kan uitbreiden. Daarnaast kan een autobrand ook fatale gevolgen hebben voor mensen levens. Bij een auto-ongeluk kan de inzittende van de auto bekneld, gewond of bewusteloos raken, waardoor vluchten niet altijd mogelijk is.

Hoe voorkom je een autobrand?

Om het risico op een autobrand zo klein mogelijk te maken zijn er enkele tips om een autobrand te voorkomen:

  1. Vraag bij de APK-keuring/ grote beurt van de auto of de medewerker van de garage ook de brandstofleiding en de elektrische bedradingen van de auto even wil nakijken.
  2. Bij het tanken is het verstandig om de brandstoftank niet helemaal vol te doen. Door hitte kan brandstof zich namelijk uitzetten.
  3. Rook niet tijdens het tanken. Wanneer het as van de sigaret in aanraking komt met de brandstof van de auto, kan dit een grote steekvlam en daarmee grote brand veroorzaken.
  4. Zorg ervoor dat er een (kleine) brandblusser in de auto hebt gemonteerd in het geval er wel brand mocht uitbreken in de auto. Zorg er daarnaast voor dat inzittenden van de auto op de hoogte zijn van de aanwezigheid van de brandblusser in de auto en de werking ervan.

Blussen van een autobrand

Mocht er toch brand ontstaan in de auto dan moet de brand uiteraard zo snel mogelijk geblust worden. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je op weg kunnen helpen met het blussen van de autobrand.

  1. Mocht je in de mogelijkheid zijn om de motor van de auto af te zetten doe dit dan.
  2. Zitten er meer passagiers in de auto? Zorg er dan voor dat alle passagiers de auto kunnen verlaten.
  3. Zet de motorkapvergrendeling open.
  4. Zet de auto in zijn vrij en op de handrem.
  5. Blus zo gericht mogelijk en bij voorkeur met meerdere blussers.
  6. Zorg er voor dat de motorkap en portieren van de auto niet verder open worden gedaan dan de blusstraal die het vuur bestrijdt.
  7. Bevindt het vuur zich ook onder de auto en zie je brandstof wegstromen? Probeer dan door middel van zand dit vuur te doven.

Welk blusmiddel moet ik gebruiken voor het blussen van een autobrand?

Het beste blusmiddel voor een autobrand is een schuimblusser. De schuimblusser heeft een lange werking en zorgt ervoor dat de kans op een eventuele herontsteking van het vuur kleiner wordt dan bijvoorbeeld het gebruik van een poederblusser. Daarnaast zorgt een poederblusser voor meer schade aan de auto en kan het verschillende onderdelen van de auto onbruikbaar maken voor eventueel hergebruik.