Brandveiligheid Camper

Oók wanneer je op pad gaat met de camper is het verstandig om goed om de brandveiligheid aan boord van de camper te denken. Het is niet altijd mogelijk om een brand te voorkomen, maar je kan wel zelf de kans op een brand zo klein mogelijk maken. Er zijn enkele adviezen waarmee je de brandveiligheid in de camper kan vergroten.
  1. Let op de gasflessen aan boord van de camper
Zorg ervoor dat gasflessen aan boort van de camper recht opstaan en vastgebonden vervoerd worden. Wanneer je een gasfles los vervoerd in een camper kan de gaskraan van de gasfles door schommelingen open draaien.
  1. Gasslang aan boord van de camper
Vervang elke 5 jaar de gasregelaars van de gasfles en zorg ervoor dat je een goedgekeurde, bij voorkeur korte gasslang gebruikt. Gasslangen hebben een korte levensduur, dus controleer de gasslang elke keer voordat u met de camper op pad gaat om niet voor verassingen te komen staan.
  1. Goede ventilatie van de gasflessen
Bij het gebruik van de gasfles in de camper bij bijvoorbeeld het koken is het raadzaam om voldoende ventilatie van het gas te hebben. Zet bij voorkeur dus een raampje van de camper open of hou de deur tijdens het koken open.
  1. Stroom aan boord van de camper
Wanneer je te maken krijgt met stroom hangt en valt alles samen met goede bedrading van de apparaten die stroom verbruiken. Gebruik je een haspel in de camper? Zorg er dan voor dat deze helemaal is uitgerold voordat je de haspel aansluit op het stroom.
  1. Rookmelder/koolstofdioxidemelder in de camper
Ondanks de brandpreventieve maatregelen die je kan nemen in de camper kan het altijd gebeuren dat er alsnog brand ontstaat in de camper. Om je te waarschuwen voor een eventuele brand is het raadzaam om een rookmelder aan het plafond van de camper te plaatsen. Zorg er wel voor dat de rookmelder niet te dicht bij het kookgestel staat, aangezien een rookmelder geen onderscheid maakt tussen rook en waterdamp. Voordat je met de camper op pad gaat is het verstandig om de rookmelder nog even te testen. Veel campers staan gedurende het winterseizoen in de stalling en dan merk je de waarschuwing voor een lege batterij niet zo snel op. Een koolmonoxidemelder plaatsen in de camper is zeer aan te raden. Bij verbranding van gas komt COvrij. Deze stof is reukloos en daardoor erg gevaarlijk. Mocht je bedwelmd raken door de koolmonoxide kan je een koolmonoxidevergiftiging krijgen met een risico dat je niet meer wakker wordt. Zorg dus voor goede rook- en CO2 melders aan boord van de camper!
  1. Eigen veiligheid
Een camper heeft vaak een grote waarde voor de eigenaren. Echter is een camper vervangbaar en een mensenleven niet. Zorg er dus voor dat je bij brand in de camper jezelf en eventueel andere inzittenden van de camper in veiligheid brengt. Mocht je nog in de mogelijkheid zijn om de gasflessen uit de camper te halen doe dit dan. Mocht je niet meer in deze mogelijkheid zijn, houdt dan flinke afstand van de camper aangezien de gasflessen waarschijnlijk gaan ontploffen. Zoals gezegd is het niet altijd mogelijk om een brand te voorkomen, maar met de bovenstaande tips zorg je er wel voor dat de kans op een eventuele brand in een camper kleiner wordt gemaakt!