Tips brandveiligheid huis

Iedereen wil natuurlijk een brand in zijn of haar huis voorkomen. Je kan zelf al veel doen om je huis te voorzien van enkele brandpreventieve maatregelen. Met de tips in dit artikel kan je gelijk aan de slag om de kans op brand in jou huis te verkleinen!

Meest voorkomende oorzaken?
Branden in huis worden voornamelijk veroorzaakt tijdens het koken of door (kortsluiting van) elektrische apparaten. Daarnaast worden ook kaarsen en sigaretten die niet goed uit worden geblazen of gedrukt gezien als veel voorkomende veroorzakers van woningbranden. Twee op de drie woningen wordt ook veroorzaakt door de bewoners van het huis zelf.
Samengevat zijn dit de meest voorkomende brandveroorzakers in huis:

  • Brand tijdens het koken
  • Brand door elektrische apparaten
  • Brand in de meterkast
  • Brand door kaarsen/sigaretten

Brandveiligheid tijdens het koken
Een brand tijdens het koken ontstaat meestal door vlam in de pan of doordat brandbare producten zoals theedoeken, ovenwanten of een keukenschort in contact komt met het vuur van het gasfornuis. Tips over de brandveiligheid tijdens het koken vindt je hier.

Brandveiligheid elektrische apparaten
Er zijn verschillende elektrische apparaten die dag en nacht energie verbruiken, maar waarbij dat niet nodig is. De meeste elektrische apparaten gebruiken erg veel energie ’s nachts, terwijl dat niet per se hoeft. Doordat elektrische apparaten ook in de nacht warm kunnen worden en in combinatie met stof tot een brand kan leiden is het verstandig om elektrische apparaten die ’s nachts niet aan hoeven te staan uit te schakelen. Enkele tips om de brandveiligheid van elektrische apparaten te vergroten zijn:

  • Schakel apparaten uit wanneer je gaat slapen of van huis weg gaat. Laat ook wasmachines, vaatwassers of wasdrogers als je gaat slapen of uit huis gaat niet draaien
  • Zorg ervoor dat je elektrische apparaten stofvrij zijn. Warmte van het elektrische apparaat in combinatie met stof kan snel voor brand zorgen. Stof dus regelmatig je elektrische apparaten af.
  • De wasdroger is de grootste boosdoener als het gaat om woningbranden. Veel mensen legen de pluizenfilter in de wasdroger niet dagelijks. Het stof in deze filter in combinatie met de warmte van de wasdroger leidt erg snel tot brand. Zorg er dus voor dat je dagelijks de pluizenfilter van de wasdroger leegt.

Brand in de meterkast
Bij sommige mensen hangt de CV-ketel in de meterkast. Doordat er gas en vuur aanwezig is kan bij oude CV-ketels na slijtage brand ontstaan. Een meterkast wordt ook vaak gebruikt als opbergkast voor bijvoorbeeld de stofzuiger of strijkplank. De kans op beschadiging is groot als je elke keer iets uit de meterkast haalt. Beschadiging van de meterkast kan kortsluiting tot gevolg hebben. De brandveiligheid in de meterkast kan verkleint worden door de volgende tips te hanteren

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de meterkast
  • Berg geen spullen om rondom de CV-ketel
  • Gebruik de meterkast niet als opbergkast
  • Laat de CV-ketel jaarlijks controleren

 

Brandveiligheid kaarsen en sigaretten
Kaarsen en sigaretten zijn ook veelvoorkomende brandveroorzakers in huis. Een kaars geeft veel sfeer in huis, maar zorgt er wel voor dat er vuur in je directe omgeving in huis aan staat. Onschuldig contact van de kaars met een brandbaar voorwerp kan een grote brand veroorzaken. Smeulende sigaretten worden ook vaak als oorzaak van een woningbrand gezien. Onderstaand enkele tips om de brandveiligheid te vergroten bij het gebruik van kaarsen of is sigaretten in huis.

  • Zorg ervoor dat alle kaarsen uit zijn als je je huis verlaat of als je gaat slapen.
  • Plaats kaarsen op een plek waar ze niet makkelijk omgestoten kunnen worden
  • Plaats kaarsen niet vlakbij brandbare producten als bijvoorbeeld gordijnen.
  • Zorg ervoor dat je je sigaret helemaal uitdrukt in een asbak. Smeulende sigaretten in bijvoorbeeld een prullenbak kunnen namelijk voor een grote brand zorgen.

Door het opvolgen van deze tips is de brandveiligheid in jou huis in ieder geval vergroot!