Koolstofdioxide melder

Er zijn enkele tips voor het kopen en het gebruiken van de koolstofdioxide melder. Onderstaand een overzicht van deze bruikbare tips

 1. Betrouwbare merken
  Koop een betrouwbare koolstofdioxidemelder van merken zoals Smartware of Fire Angel
 2. Goedkoop is vaak duurkoop
  Ook hier geldt; koop een koolstofdioxidemelder van een betrouwbaar merk. De kwaliteit van goedkope merken laat vaak te wensen over en hebben bijvoorbeeld andere sensoren als de iets duurdere koolstofdioxidemelders.
 3. Levensduur koolmonoxidemelder
  Het is verstandig om uw koolstofdioxidemelder tijdig te vervangen. De meeste koolstofdioxidemelders gaan ongeveer 5 jaar mee. Let hier dus op bij de aanschaf van een koolstofdioxidemelder. Op de achterkant van de melder staat doorgaans het productiejaar.

 

 1. Certificiering en keuring
  In Nederland moeten koolstofdioxidemelders aan het certificaat BS EN 50291 voldoen. Dit houdt in dat het product aan alle technische eisen in dit certificaat moet voldoen.
  Mocht de melder deze certificering niet hebben, koop deze dan niet!
 2. Koop meerdere koolstofdioxidemelders
  De brandweer raadt aan om op elke verdieping van een huis een koolstofdioxidemelder te plaatsen. Vooral in de buurt van een CV-ketel, kachel en geiser is het verstandig om een koolstofdioxidemelder te plaatsen. Zorg er dus voor dat er meerdere koolstofdioxidemelders in uw huis aanwezig zijn.

 

 1. Koop je koolstofdioxidemelder bij een betrouwbare webwinkel.
  Mocht u een nieuwe koolstofdioxidemelder kopen, koop er dan altijd één bij een betrouwbare webwinkel met het thuiswinkel keurmerk.

 

 1. Kopen van combi-melder afgeraden
  Er bestaan ook combi melders waarbij koolstofdioxide en rook gesignaleerd kan worden. Het is echter beter om twee aparte melders aan te schaffen. Rook stijgt namelijk en koolstofdioxide niet. Meestal worden rookmelders op het plafond geplaatst en koolstofdioxidemelders aan de muur/wand.

 

 1. Koop geen gebruikte koolstofdioxidemelders
  Normaal gesproken gaan koolstofdioxidemelders 5 jaar mee. Wanneer u een nieuwe koolstofdioxidemelder koopt, gaat deze dus circa 5 jaar mee. Mocht u een tweedehands koolstofdioxidemelder kopen, dan weet u niet precies hoelang deze nog mee gaat en of deze nog naar behoren werkt.

 

Waar koolstofdioxidemelder hangen?
Op ooghoogte tegen de muur is de beste plaats om een koolstofdioxidemelder op te hangen.