Rookmelder

Omdat iedereen ’s nachts ligt te slapen kan een brand zich snel uitbreiden in de nacht. Veel mensen denken dat zij wel wakker worden als er brand voordoet in hun huis, maar dat is niet altijd het geval. De rook veroorzaakt bij een brand de meeste slachtoffers. Door het gebruik van een rookmelder kunt u bij een eventuele brand in een vroeg stadium gewaarschuwd worden.

De werking van een rookmelder
Een rookmelder reageert op rook door middel van een geluidssignaal af te geven. Dit geluidssignaal waarschuwt de bewoners van het huis voor de aanwezigheid van rook en indirect ook de aanwezigheid van brand. Door het geluidssignaal brengt de rookmelder t u in de gelegenheid om de brand in een vroeg stadium te blussen en de medebewoners te alarmeren om te vluchten.

Het is mogelijk om rookmelders met elkaar te verbinden. Het voordeel hiervan is dat wanneer één rookmelder rook signaleert tegelijkertijd de andere rookmelder(s) op andere verdiepingen of locaties in het huis ook een geluidssignaal afgeven en de medebewoners op deze verdieping ook gewaarschuwd worden.

Verschillende typen rookmelders
Er zijn verschillende type rookmelders op de markt. De optische rookmelder, de thermische en de ionisatiemelder.

De optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Als het zicht door de rook wordt verduisterd gaat het alarm van de rookmelder af. De meeste woningen en bedrijfspanden beschikken over een optische rookmelder.

De thermische rookmelder werkt op basis van warmte. Deze rookmelder signaleert wanneer de temperatuur erg snel stijgt. De thermische rookmelder waarschuwt niet voor rook, maar alleen bij een te hoge temperatuur. Een thermische rookmelder zal dus niet op tijd af gaan als er al veel rookontwikkeling in de ruimte is.

De ionisatiemelder werkt op basis van een radioactieve bron. Deze rookmelder werd vroeger vaak gebruikt en wordt hedendaags niet meer verkocht.

Levensduur rookmelders
Normaal gesproken gaan de bovenstaande rookmelders circa 10 jaar mee. De meeste rookmelders werken op een batterij. Er wordt aangeraden om jaarlijks de batterij in de rookmelder te vervangen.
Een ionisatiemelder mag niet zomaar weggegooid worden bij het huisvuil, aangezien er nog steeds werkzame radioactieve deeltjes in de rookmelder aanwezig kunnen zijn. De ionisatiemelder moet retour worden gestuurd naar de importeur van de melder.

Rookmelder kopen?
Er zijn enkele punten waar je op moet letten bij het kopen van een rookmelder. Lees hier de tips voor het kopen en het gebruik van goede rookmelders.